Raaka-ainekatsaus helmikuu 2021

Raaka-ainekatsaus helmikuu 2021

Vuosi 2020 oli hyvin poikkeuksellinen koronan vuoksi ja poikkeusolot eri puolilla maailmaa jatkuvat edelleen. Covid-19 vaikutukset kysyntään ja saatavuuteen ovat taustavaikuttajana useiden raaka-aineiden hintatasossa.

Useat maat ovat kiristäneet koronarajoituksia ja monissa maissa on esiintynyt alueellisia sulkuja, jotka ovat hidastaneet logistisia ketjuja ja lisänneet raaka-aineiden hankintakustannuksia. Yritykset ovat tehneet eri toimenpiteitä turvatakseen tuotannon jatkumisen. Kaukoidän merirahdeissa on hyvin haastava tilanne: laivakapasiteetissa on rajoituksia, merikonteista on huutava pula, koska vienti Kaukoitään ei ole kasvanut samassa tahdissa suhteessa tuontiin ja eri mantereilta palautuu Kaukoitään vähemmän kontteja kuin tuonnissa tarvittaisiin. Merirahtihinnat ovatkin moninkertaistuneet sekä toimitusajat pidentyneet.

Euroopassa Brexit on tuonut rajamuodollisuudet Britannian ja EU:n välille, joka on ruuhkauttanut Britannian vientisatamat ja aiheuttanut lisäkustannuksia tuontiselvitysten muodossa.

 

PROTEIINIT

Herneproteiinien ja soijan edelleen lisääntynyt kysyntä kasvisruokapuolelle vahvistaa näiden hintatasoa. Itä-Eurooppalaisen soijapavun hinta nousi voimakkaasti loppuvuodesta ja sama nouseva hintatrendi on nähtävissä myös USA:ssa ja Kiinassa. Hinnannousun taustalla on soijan kasvanut kysyntä Kiinassa rehun raaka-aineena sekä Etelä-Amerikan soijan heikentynyt saatavuus.

Maitoproteiinien hinnat ovat noususuuntaiset, tähän on ollut syynä voimakkaasti kasvanut kysyntä Kiinassa ja Lähi-idässä. Kiinan odotetaan lisäävän maitotuotteiden tuontia Euroopasta, joka vahvistaa hintatasoa myös Euroopassa.

Lihaproteiineissa on ollut vakaa tai hieman laskusuuntainen trendi. Tämä johtuu vuoden lopun korkeammasta tuotannosta, lisäksi vienti EU:sta on ollut vähäisempää.

 

SOKERI

Sokerijuurikkaan sato EU:ssa oli hieman aiempaa pienempi epäsuotuisien sääolosuhteiden ja kasvitautien vuoksi. Vienti EU:sta on kuitenkin ollut vähäisempää. Koronan aiheuttaman kysynnän pienentymisen vuoksi loppuvarastot olivat ennakoitua suuremmat. Globaali kysyntä ja saatavuustilanne voi kuitenkin muuttaa sokerimarkkinoita vuonna 2021.

 

VEHNÄ JA MAISSI

Maissin ja vehnän kysyntä on kasvanut voimakkaasti Kiinassa. Kiina on lisännyt rehuraaka-aineen tuontia sikojen kasvatukseen afrikkalaisen sikaruton jälkeen. Hintatasoa ovat viime viikkoina nostaneet heikentyneet

satoennusteet sekä varastojen pienentyminen maailmanlaajuisesti. Energiakustannukset ovat myös nousseet edellisestä vuodesta. Vehnän osalta Venäjä, USA ja Argentiina ovat kärsineet

kuivuudesta mikä on aiheuttanut huolta satojen pienentymisestä. Euroopassa satokaudella kärsittiin kuivuudesta ja varmuusvarastot pienentyivät. Brexit on vaikuttanut Britanniassa vehnän hintatasoon lisääntyneiden tuontikustannusten myötä.

 

TAPIOKA, RIISI JA PERUNA

Tapiokatärkkelyksen ja riisipohjaisten raaka-aineiden, jotka tulevat Kaukoidästä hintatasoa ovat nostaneet kysynnän lisääntyminen ja merirahtien nousu. Perunapohjaisten raaka-aineiden hinnat ovat olleet vakaat.

 

LISÄAINEET

Kiinalaisten lisäaineiden kuten askorbiinihappoyhdisteiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti, tämä johtuu heikentyneestä saatavuudesta, tuotantokustannusten noususta ja moninkertaistuneista merirahdeista.

 

SAKEUTTAJAT

Karrageenien ja johanneksenleipäpuunjauheen hinnat ovat edelleen korkealla tasolla. Ksantaanikumin hintataso on myös nousussa johtuen korkeista rahdeista ja tiukentuneen saatavuuden myötä.

 

INULIINI

Sikurijuuren sato on ollut huono ja saatavuus heikentynyt. Hintataso on myös noussut.

 

SIPULIT JA VALKOSIPULI

Kuivattujen sipuleiden hinnat ovat olleet korkealla, pääsato on valmistumassa Intiassa ja sadonkorjuu viivästyy useamman viikon johtuen sateiden aiheuttamista myöhäisestä kylvöajankohdasta. Sadon ennustetaan olevan normaali, mutta varmuusvarastot ovat tyhjät. Valkosipulien hinnat ovat nousseet johtuen voimakkaasti kohonneista rahdeista ja pitkistä toimitusajoista, mutta myös osittain markkinatilanteesta johtuvasta spekuloinnista.

 

PIPPURIT JA MAUSTEET JA YRTIT

Pippureiden hintataso on noususuuntainen. Viljelyala on pienentynyt johtuen alhaisista hinnoista ja maailmanlaajuisen tuotannon ennustetaan laskevan n. 10 %. Merirahtien nousu vaikuttaa myös pippureiden hintatasoon. Uusi sato on valmistumassa Vietnamissa keväällä. Maustepippurin heikot sadot eri alkuperämaissa ovat nostaneet hintatasoa.
Inkiväärin ja korianterin hinnat ovat myös nousseet heikentyneen saatavuuden myötä. Paprikan hintataso on ollut vakaa. Basilika ja Meiramin hinnat ovat nousseet heikon sadon myötä.

 

Lataa tästä PDF-muodossa >>



Keskustele asiantuntijan kanssa