Historia

Seitsemän vuosikymmentä makujen maailmassa

Mistä kaikki alkoi?

Maustepalvelun toiminta alkoi 17.7.1948 Osuusteurastamoiden Tutkimuslaitoksessa Kuopiossa nimellä Kemikalio- ja maustepalvelu. Tutkimuslaitoksen johtajaksi valittiin Fritz ”Piki” Niinivaara. Laitoksessa kehitettiin oma veren hyytymisen estoaine – Verisuola. Verisuola patentoitiin vuonna 1987, ja sitä valmistetaan edelleen suunnilleen saman reseptin mukaisesti. Verisuolaa seurasivat esimerkiksi suolten valkaisuaine ja lohisuola.

Mauste- ja kemikaalipalvelun toimitilat Kuopiossa

Mausteiden jauhaminen alkaa

Vuoden 1951 aikana Tutkimuslaitoksesta toimitettiin osuusteurastamoille kemikaaleja ja mausteita 12 618 kg.

Tutkimuslaitoksen ja Kemikalio- ja maustepalvelun aika Kuopiossa päättyi, ja toiminnot siirrettiin Hämeenlinnaan vuoden 1951-52 vaiheessa. Toiminta käynnistyi uusissa tiloissa tammikuussa 1952.

Kesällä 1952 tehtiin päätös ryhtyä valmistamaan ja myymään omia fosfaattilisäaineseoksia lihavalmistetehtaille, joka osoittautui suureksi menestystarinaksi. Uutuustuotteelle keksittiin nimi, Sitonal®.

Mausteiden jauhamisesta tuli toinen keskeinen osa Kemikalio- ja maustepalvelun liiketoimintaa. Tätä varten Hämeenlinnaan hankittiin mm. uusia tehokkaita jauhatusmyllyjä. Jauhettujen luonnonmausteiden rinnalle tulivat 1950-luvulla myös mausteöljypohjaiset nestemäiset mausteet, jotka kuitenkin poistuivat valmistuslistalta 1960-luvun alussa. Sen sijaan Maustepalvelun tuleva kehityssuunta näkyi toisenlaisissa mausteissa: 1950-luvulla ryhdyttiin kehittämään, sekoittamaan ja myymään lihavalmisteiden nimikepohjaisia makkaramausteseoksia.

Makkaramausteet, fosfaattiseokset ja niiden sekoitusten kehittäminen nousivat keskeiselle sijalle. Kilpailu, varsinkin fosfaateista, oli koventunut markkinoilla.

Maustekokeita ESO:n makkaratehtaalla

Lihateollinen Tutkimuskeskus LTK perustetaan

Osuusteurastamojen Tutkimuslaitos lakkautettiin ja 16.8.1960 perustettiin uusi Lihateollinen Tutkimuslaitos ry (jatkossa LTK). Jäseniksi liittyivät kaikki osuusteurastamot ja keskusliike Tuottajain Lihakeskuskunta (jatkossa TLK). LTK:n omistajat halusivat selventää tutkimus-, koulutus- ja teknisen kehitystyön organisointia. Perustutkimus haluttiin siirtää yliopistolle. Näin muodostui Lihateollinen Tutkimuskeskus LTK, jonka osastoja olivat bakteriologinen laboratoria, analyyttinen laboratorio ja teknologinen osasto + Kemikalio- ja maustepalvelu.

Kemikalio- ja maustepalvelun tuotteiden myynti oli perustamisesta alkaen ollut osa Tutkimuslaitoksen myyntiä ja laskutusta. Liikevaihtoverokysymyksistä johtuen tilanteeseen täytyi tehdä muutos. Kemikalio- ja maustepalvelun ostot ohjattiin TLK:n tarvikeosaston kautta, kuten myös laskutus. Kemikalio- ja maustepalvelu toimi siis LTK:ssa sen osana ja sen tiloissa tuotteita kehittävänä ja valmistavana yksikkönä, mutta raaka-aineiden ostot ja valmiiden tuotteiden laskutus kulki TLK:n kautta. Toiminnan taloudelliset tuotot ohjautuivat TLK:lle.

Maustepalvelu 1960-luvulla

Ensimmäinen Maustetoimikunta

Vuonna 1969 kutsuttiin koolle ensimmäinen Maustetoimikunta, jonka tavoitteena oli toimia yhdyssiteenä ja keskustelufoorumina Kemikalio- ja maustepalvelun ja tuotteiden käyttäjien välillä.

Jauhelihaseosten valmistus alkaa

Einesteollisuus kehittyi vauhdilla, ja sitä varten kehitettiin tuotekohtaisia mausteita muun muassa maksalaatikkoon, lihapyöryköihin, veriohukaisiin ja Atria-kastikesarjaan. Vuonna 1972 uutuutena esiteltiin einesten raaka-aineseokset ja vuonna 1974 aloitettiin jauhelihaseosten valmistus, joka on yksi Maustepalvelun menestystarinoista. Jauhelihaseokset saivat nopeasti hyvän vastaanoton einestehtaissa, ja niiden sekoitus- ja pakkausvolyymi räjähti kasvuun.

Mausteiden jauhaminen 1970-luvulla

Ensimmäinen pakkauskone ja kartioruuvisekoitin

Vuonna 1973 todettiin, että käsin tai annostelulaitteilla tapahtuva lisäaineiden ja seosten annostelu ja pakkaaminen ei enää vastannut kasvavaa volyymiä, ja oli suunniteltava automaattisen pakkauskoneen hankkimista. Maustepalveluun hankittiin jauheiden annostelijalla varustettu automaattinen pakkauskone, Hamac-Höller, joka oli käytössä vuoteen 1987 asti. Seosten sekoitukseen hankittiin Nautamix-kartioruuvisekoitin.

LTK:n nimi muuttui Lihateollisuuden Tutkimuskeskus ry:ksi. Kemikalio- ja maustepalvelun nimenä otettiin käyttöön Maustepalvelu ja 1.1.1982 Maustepalvelusta tehtiin virallisesti LTK:ssa toimiva TLK:n osasto.

Toimitilojen laajennuksia

Jauhelihavalmisteisiin käytettävien seosten valmistus ja toimitusmäärät kasvoivat voimakkaasti. Vuonna 1982 TLK vuokrasi Lounais-Suomen Osuusteurastamolta (jatkossa LSO) sen vanhasta kiinteistöstä tilat toiminnan laajentamiseen. Teurastus kyseisissä tiloissa oli jo loppunut aiemmin. Maustepalvelu sai käyttöönsä navettatilan, teurastamohallit ja niiden alla olevan kellaritilan.

Raaka-aineet varastoitiin entisen navetan tiloissa ja seosten valmistukseen hyvin soveltuva kartioruuvisekoitin sijoitettiin entiseen teurastushalliin. Myöhemmin seosten tuotantoon hankittiin vielä toinen kartioruuvisekoitin. Nämä tilat ovat edelleen Maustepalvelulla käytössä, mutta sekoittimet siirrettiin myöhemmin entisen LSO:n leikkaamon ja palvelupisteen tiloihin saneerattuun tuotantotilaan.

Uusia mausteita markkinoille

Uusina tuotteina markkinoille tuotiin muun muassa pizzamauste, broilerin grillausmauste, uudistetut kastikemausteet sekä keitinpiirakkamauste täytemassaan. Suurkeittiöille tarkoitettuun GATRIAN-maustesarjan pakkaamiseen hankittiin litran Pure Pak-tölkkien muodostamis- ja suljentalinjasto, johon asennettiin jauhemaisille mausteille soveltuva ruuviannostelija.

Vuonna 1985 käynnistettiin ns. Total-pack-seosten kehittäminen, räätälöinti ja myynti asiakaskohtaisina seoksina. Total-pack-seokset sisälsivät muun muassa makkaralajikkeittain kaikki mausteet, lisäaineet ja kuivat valmistusaineet.

Maustepalvelu 1980-luvulla

Atrian porsaanpaistin marinadista tulee menestys

LTK:ssa osana Atria-yhteistuotteiden tuotekehitystä oli kehitetty muun muassa kypsentämättömiä uunivalmiita kokolihavalmisteita kuluttajien ruoanlaiton helpottamiseen. Yksi markkinoilla erittäin menestynyt tuote oli Porsaanpaisti á la Atria. Se oli maustettu LTK:n tuotekehitysryhmässä kehitetyllä marinadilla, joka sekoitti ja pakkasi Maustepalvelu. Marinadin valmistuksesta alkoikin taas yksi menestystarina Maustepalvelun kaupallisessa historiassa.

Kun marinadien myynti Maustepalvelussa kasvoi voimakkaasti, monessa asiakasyrityksessä mietittiin, miksi kuljettaa öljyä, vettä ja etikkaa Maustepalvelusta asiakasyrityksiin. Näin monessa marinoituja raakalihavalmisteita valmistavassa laitoksessa investoitiin marinadien sekoituslaitteistoihin Maustepalvelun opastuksella, ja Maustepalvelu toimitti asiakkaille yrityskohtaisesti räätälöidyt marinadiseokset.

Paahtopaistista vuoden elintarvike

Uusi tuotanto- ja konttorirakennus

Tehdastilojen laajennukseksi LSO:lta vuokratulle tontille suunniteltiin uusi tuotanto- ja konttorirakennus. Vuosina 1985 ja 1986 aikana rakennettiinkin 670 m2:n tuotantorakennus, ns. peltihalli. Uusi halli valmistui syksyllä 1986, ja sinne siirrettiin kaikki raaka-aineiden varastointi ja sekoitus- ja pakkaustoiminnot, sekä toimistot LTK:n rakennuksesta.

Yhtiöittäminen käynnistää aktiivisemman toiminnan

Kesällä 1991 paikalliset osuusteurastamot päättivät lopettaa TLK:n toiminnan. Tämä TLK:n alasajo merkitsi lopulta kahden merkittävän, keskenään kilpailevan lihatalon syntymistä, jotka ovat nykyiseltä nimeltään Atria Oyj ja HK-Scan Oyj.

TKL:n osastona vuodesta 1982 toimineen Maustepalvelun toiminnan jatkamiselle piti löytää ratkaisu, jolloin päätettiin perustaa LTK-Maustepalvelu Oy, joka jatkoi TLK:n Maustepalveluosaston toimintaa. Maustepalvelusta muodostettiin ensi kerran sen toiminnan historiassa aito, itsenäinen yhtiö, jolla oli kasvollinen omistaja, oma johto ja omat normaalit liiketoiminnan mahdollisuudet.

Yhtiöittämisen jälkeen Maustepalvelu käynnistä entistä aktiivisemman tuotteiden, tuotekehityspalveluiden ja asiakaskohtaiseksi räätälöityjen seosten tarjonnan koko Suomen liha- ja valmisruokasektorille. Maustepalvelun henkilöstömäärä kasvoi voimakkaasti yhtiöittämisen jälkeen. Samaan aikaan raaka-aineiden hankinta ja tavarantoimittajayhteistyö muuttui, kun toiminnot siirtyivät omiin käsiin. Tämä käynnisti entistä tiiviimmän yhteistyön tavarantoimittajien kanssa. Aineiden testaaminen ja kilpailuttaminen alkoi kunnolla ja Maustepalvelu ryhtyi hakemaan omia edustuksia tai yksinmyyntituotteita Suomen markkinoille.

Maustepalvelu laajenee entisestään

Vuonna 1993 Maustepalvelu osti Luukkaankatu 6:n koko vanhan 1950-luvulla rakennetun rakennuskannan ja seuraavana vuonna myös maa-alueen itselleen LSO:lta. Nyt Maustepalvelulla oli käytössään entinen teurastamo-leikkaamo-makkaratehdas-kiinteistö ja vuonna 1986 valmistunut tuotantohalli.

Maustepalvelun tuotanto- ja myyntivolyymi jatkoi kasvuaan vahdilla, joten vuonna 1995 rakennettiin kolmikerroksinen laajennusosa, joka yhdisti vanhan 1950-luvulla rakennetun tiilirakennuksen 1986 valmistuneeseen tuotantohalliin.

Ensimmäinen laatusertifikaatti

Vuonna 1998 Maustepalvelulle myönnettiin ensimmäinen laatusertifikaatti.

Vuonna 1999 Maustepalvelun liikevaihto oli noin 90 milj. markkaa ja henkilöstön määrä 43. Raaka-ainenimikkeitä oli jo yli 400.

Laatutyöhön panostetaan entisestään

Laatutyöhön panostaminen jatkui voimakkaasti 2000 luvulla. Käynnistetty HACCP-omavalvontaprojekti täydensi jo Maustepalvelulla olevaa ISO 9901-standardin mukaista, sertifioitua laatujärjestelmää.

Vuonna 2001 valmistui uusi koetehdas entisen lihamuseon tiloihin. Uusi koetehdas auttoi etenkin valmisruokasektorin tuotekehitystä ja markkinointia. Toimitiloja laajennettiin entisestään vuonna 2000 rakentamalla lähtevän tavaran varastohalli. Lisäksi seuraavana vuonna laajennettiin itäpuolella sijainnutta raaka-aineiden vastaanottolaituria rakentamalla purkauslaituri ja raaka-aineiden varastotila.

Raaka-aineiden lukumäärä kohosi noin 500 nimikkeeseen. Tuotekehitykseen otettiin mukaan myös terveysvaikutteiset elintarvikkeet ja niihin käytettävät ainesosat.

Ympäristöjärjestelmä rakentuu

Vuonna 2002 sertifioitiin ISO 140011-standardin mukainen ympäristöjärjestelmä. Maustepalvelussa asetettiin tavoitteeksi, että 60 % syntyvästä jätteestä olisi poltettavaa energiajätettä.

Nimi vakiintuu

Samana vuonna haluttiin muuttaa LTK-Maustepalvelu Oy:n toiminimi. Harhaanjohtavasta LTK-etuosasta haluttiin eroon ja 19.11.2002 uudeksi toiminimeksi rekisteröitiin MP-Maustepalvelu Oy.

Vuonna 2007 liikevaihto ylittää 20 milj.  €.

Raaka-aineiden nimikemäärä kasvaa edelleen voimakkaasti. Samoin kasvaa asiakkaille valmistettavien räätälöityjen seosten lukumäärä. Tuotantotiloja ja konevalikoimaa laajennettiin edelleen 4 miljoonan euron investoinneilla 2011-2012.

Maustepalvelu siirtyy Barentz:in omistukseen

LTK:n omistajajäsenet päättivät lopettaa Tutkimuskeskuksen toiminnan. Lihateollisuuden Tutkimuskeskus ry oli jo aiemmin muutettu Lihateollisuuden Tutkimuskeskus LTK Osuuskunnaksi. LTK Osuuskunta myi tytäryhtiönsä MP-Maustepalvelu Oy:n koko osakekannan hollantilaiselle Barentzille. Lihateollisuuden Tutkimuskeskuksen tarina päättyi sen toiminnan lopettamiseen 2014. Maustepalvelun toiminta kuitenkin jatkui uuden omistajan myötä entistä kasvuhakuisempana ja kansainvälistyvänä.

Uusi sertifikaatti ja toiminta kasvaa

Vuonna 2016 Maustepalvelun liikevaihto oli 23,3 miljoonaa euroa ja se työllisti lähes 70 henkilöä Hämeenlinnassa. Maustepalvelulla myönnettiin samana vuonna myös FSSC 22000 -sertifikaatti.

31.8.2017 Maustepalvelu osti Leipurin Oyj:ltä sen lihateollisuus-liiketoiminnan. Tämän myötä Maustepalvelun mahdollisuudet tarjota uusia raaka-aineita ja tuotetietoa sekä nykyisille että uusille asiakkaille Suomessa paranivat huomattavasti.

Vuonna 2018 liikevaihto ylitti 30 miljoonaa euroa.

Investointisuunnitelmia

Vuonna 2021 Maustepalvelu aloitti uuden laajennussuunnitelman osana suurempaa investointisuunnitelmaa. Uutta toimitilaa vuokrattiin Hämeenlinnasta, Kantolan teollisuusalueelta tuhansia neliöitä. Nykyisten toimitilojen viereen Luukkaankadulle alettiin rakennuttamaan uutta kaksitoista metristä logistiikka- ja varastorakennusta.

Maustepalvelu investointisuunnitelma

Maustepalvelun investointisuunnitelma saa jatkoa vuosien 2022-2024 aikana. Maustepalvelu jatkaa kasvuun ja laadullisiin parannuksiin mm. ostamalla uutta sekoituslaitteistoa ja muuttamalla tuotannon työskentelytapoja. Tuotannossa otetaan entistä paremmin huomioon erityisesti allergeenit ja niiden kontaminaation hallinta.

Muutoksia Maustepalvelun toimintojen rakenteisiin

Barentz-konserni teki muutoksia MP-Maustepalvelu Oy:n ja Casmo Oy:n toimintojen sisäisiin rakenteisiin Suomessa. Barentzin omistama Casmo Oy muutti nimensä Barentz Finland Oy:ksi 1.1.2022 ja keskittyy jatkossa raaka-ainemyyntiin omien ja Barentzin päämiesten osalta, sekä kehittämään tätä toimintaa. Maustepalvelu sen sijaan keskittyy ydinosaamiseensa eli seostoimintaan ja sen kehittämiseen kotimaassa sekä tietyillä vientisektoreilla.

Tuulienergia käyttöön

Maustepalvelun ensimmäinen vastuullisuusraportti valmistui vuonna 2019 ja sen jälkeen vastuullisuusasioihin on kiinnitetty huomiota entistä enemmän. Mm. elokuussa 2021 Maustepalvelu siirtyi käyttämään pelkästään tuulienergiaa sähkönkäytössään ja vaikutti yhteen tärkeään vastuullisuustavoitteeseensa, energiankulutuksen hallintaan.

Uusi logistiikka- ja varastorakennus

Vuoden 2021 elokuussa Maustepalvelulle valmistui Hämeenlinnaan, Kantolan teollisuusalueelle kaksitoista metriä korkea logistiikka- ja varastorakennus. Uusilla toimivilla tiloilla Maustepalvelu saa tehostettua entisestään kasvavaa toimintaansa. Maustepalvelu keskittää uusiin toimitiloihin sekä raaka-aineiden että lähtevän tavaran varastot.

Vuonna 2022 Maustepalvelulla on varastossaan yli 1000 raaka-ainetta, noin 1800 tuotenimikettä, 13 tuotantolinjaa, 80 henkilökunnan jäsentä ja liikevaihto on noin 33 miljoonaa euroa.

Tämä historiikki perustuu Maustepalvelun entisen toimitusjohtajan Jarmo Aavikon tekemään taustatyöhön.