Raaka-ainetiedote marraskuu 2021

Raaka-ainetiedote marraskuu 2021

Hyvä yhteistyökumppani,

Raaka-ainemarkkinoilla on käynyt melkoinen myllerrys viime viikkoina. Pandemiarajoituksia on purettu eri maissa ja kulutus monissa hyödykkeissä on lisääntynyt ennätysmäisesti. Tämä on valitettavasti luonut suuren pulan raaka-ainemarkkinoille, jonka seurauksena raaka-ainehinnat ovat kääntyneet voimakkaaseen nousuun.

Hintojen nousun syyt

Hintojen nousuun vaikuttaa taustalla myös kohonneet tuotantokustannukset. Energian, kuten kaasun ja sähkön, hinnat ovat ennätyskorkealla. Maailmanlaajuinen konttipula jatkuu edelleen ja merirahtien hinnat ovat jatkaneet nousuaan. Tämä on näkynyt etenkin Aasiasta tulevissa, mutta myös muiltakin mantereilta tulevissa raaka-aineissa. Kuljetuskustannukset Euroopassa ovat nousussa ja kuljetuskapasiteetista on pulaa. Näiden lisäksi myös pakkausmateriaalien hinnat ovat korkealla ja työvoimakustannukset ovat nousseet useissa maissa.

Vaikutukset raaka-aineisiin

Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet kymmeniä prosentteja useissa raaka-aineryhmissä. Näitä ovat muun muassa vehnä, maissi, soija, tapioka, riisi, fosfaatit, elintarvikelisäaineet, maitoproteiinit, mausteet, korppujauheet, dekstroosi ja kasviöljyt. Perunapohjaisten raaka-aineiden hinnat ovat myös nousussa, joskin maltillisemmin kuin maissi- ja vehnäpohjaisten raaka-aineiden hinnat.

Monissa raaka-aineissa on toimitusongelmia määrien suhteen ja toimitusajat ovat pidentyneet. Useista raaka-aineista hintoja saa vain kvartaaleittain. Edellä mainituista syistä johtuen joudumme varmistamaan raaka-aineiden saatavuuden jo tässä vaiheessa.

Kaikkien yllä mainittujen asioiden vaikutuksesta, joudumme muuttamaan hinnoitteluamme jo tammikuun 2022 aikana. Raaka-ainemarkkinoiden haasteiden ennustetaan jatkuvan ainakin ensimmäisen vuosipuoliskon, jopa koko vuoden 2022.

Kiitämme teitä jo etukäteen ymmärryksestä!

Terveisin,
Mikko Salonen
MP-Maustepalvelu OyKeskustele asiantuntijan kanssa