Raaka-ainekatsaus elokuu 2021

Raaka-ainekatsaus elokuu 2021

Koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat jatkuneet eri puolella maailmaa, rokotusten myötä tilanne on kuitenkin parantumassa. Rajoitusten purku näkyy tietyissä raaka-aineryhmissä kysynnän voimakkaana kasvuna. Huolta aiheuttaa kuitenkin kasvava koronavirustapausten määrä uusien varianttien myötä etenkin Aasiassa, mutta myös Euroopassakin. Poikkeusolot ovat aiheuttaneet viivästyksiä raaka-aineketjuissa ja heikentäneet raaka-aineiden saatavuutta. Merikonttien heikko saatavuus ja laivauskapasiteetin pienentyminen näkyy voimakkaana kustannusten nousuna merirahdeissa. Konttien hinnat ovat nousseet konttityypistä riippuen 1500 USD:sta yli 10.000 USD:n Aasian rahdeissa. Keväällä tapahtunut Suezin kanavan tukkeutuminen on aiheuttanut pitkälliset vaikutukset konttiliikenteen sujumiselle Aasiasta Eurooppaan.

Euroopassa kuljetuskalustosta sekä kuljettajista on ollut myös pulaa, lisäksi viennin ja tuonnin epätasapaino on nostanut rahtikustannuksia.

Öljyn ja kaasun hinnan nousu on nostanut energiakustannuksia, lisäksi prosessikemikaalien hinnat ovat nousseet.

Pakkausmateriaalien hinnat ovat myös nousseet voimakkaasti kevään aikana. Edellä mainitut tekijät ovat monien raaka-aineiden hintojen nousun taustalla.

 

PROTEIINIT

Maitoproteiinien hinnat ovat nousseet merkittävästi ja ovat korkeimmalla tasolla moneen vuoteen. Tähän on ollut syynä voimakkaasti kasvanut kysyntä Euroopassa mm urheilu, lisäravinne ja ruokateollisuudelle. Tuotantokapasiteetti ei vastaa lisääntynyttä kysynnän kasvua ja tämä luo niukkuutta raaka-ainemarkkinoille. Kiinassa ja Aasiassa kysyntä on kasvanut paljon, koska varmuusvarastot ovat olleet vähäiset.

Herneproteiinien ja soijan edelleen lisääntynyt kysyntä kasvisruokapuolelle ja terveystuotteisiin vahvistaa kasviproteiinien hintatasoa. Soijaraaka-aineen hinta on noussut vuoden alusta USA:ssa, Euroopassa kuin Kiinassakin. Hinnannousuun on vaikuttanut soijan kasvanut kysyntä Kiinassa rehun raaka-aineeksi.

Lihaproteiinien hinnat ovat nousseet vuoden alun tilanteesta ja niiden ennustetaan nousevan syksyä
kohti. Taustalla on mm. raaka-aineen tuotannon lasku Tanskassa ja Saksassa, lisääntynyt kysyntä gelatiiniteollisuudelle sekä lihanosien viennin kasvu Kiinaan.

 

SOKERI

Sokerin maailmanmarkkinahinnat ovat nousseet vuoden alun jälkeen. Suurissa tuottajamaissa kuten Brasiliassa sadon ennustetaan olevan pienempi kuivuuden takia. Logistinen tilanne Brasilian vientisatamissa on haastava. Australiassa on pientä nousua tuotantomääriin. Intiassa ja Thaimaassa satojen ennustetaan olevan edellisvuotta paremmat. Euroopassa viljelyala on pienentynyt, joskin sato-odotukset ovat ed. vuotta paremmat. Varmuusvarastot suurissa tuottajamaissa kuin myös Euroopassakin ovat pienet, kysynnän ennustetaan kuitenkin kasvavan mikä vahvistaa hintatasoa. Raakaöljyn nouseva hintakehitys tukee sokeriraaka-aineen käyttöä etanolin tuotantoon.

 

VEHNÄ JA MAISSI

Maissin tuotannon ennustetaan nousevan. Tuotannon noususta huolimatta maissin hinta on ollut noususuuntainen. Kysyntä on globaalisti kasvussa ja etenkin Kiina on lisännyt maissin tuontia rehun raaka-aineeksi samanaikaisesti varastotasot ovat maailmanlaajuisesti pienimmät moneen vuoteen.

Vehnän tuotanto on myös nousussa. Maailmanlaajuisen kysynnän ennustetaan nousevan ennätyskorkealle. Kiinan vehnän tuonnin ennustetaan kuitenkin hieman laskevan. Varmuusvarastot ovat pienentymässä USA:ssa ja Kiinassa. Venäjän satonäkymät ovat kohtuulliset. Hintataso on tällä hetkellä alkuvuotta korkeampi.

 

TAPIOKA, RIISI JA PERUNA

Tapiokan hinta on noussut hieman vuodenvaihteesta. Merirahtien voimakas nousu vaikuttaa merkittävästi Tapiokan hintatasoon. Myös Thaimaasta tulevat riisipohjaisten tärkkelysten hinnat ovat nousseet. Perunan hinta on Euroopassa noussut, johtuen pienemmästä viljelyalasta sekä tuotantokustannusten noususta. Kotimaassa helteet ja kuivuus vaikuttavat jonkin verran satoon.

 

LISÄAINEET

Kiinalaisten lisäaineiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Tämä johtuu heikentyneestä saatavuudesta sekä merkittävästi kohonneista merirahtikustannuksista. Kiinassa on ollut useilla alueilla koronarajoituksia mm. merkittävissä vientisatamissa. Laivauskapasiteetissa ja merikonttien saannissa on haasteita ja toimitukset ovat viivästyneet. Kesäaikaan tehtailla on myös tuotantoseisokkeja, jotka vaikuttavat raaka-aineiden saatavuuteen. Thaimaasta tulevien fosfaattien hinnat ovat nousseet korkeiden merirahtien vuoksi.

 

SAKEUTTAJAT

Ksantaanikumin raaka-aineen hinta on noussut. Kohonneet merirahdit vaikuttavat merkittävästi kokonaishintaan. Johanneksenleipäpuunjauheen hinta on noussut ennätyskorkealle. Raaka-aineen hinta on noussut huonojen satojen myötä. Varmuusvarastot ovat olleet pienet ja viimeaikaiset takaisinvedot Euroopassa etyleenioksidin vuoksi ovat heikentäneet saatavuutta entisestään.

 

Lisäravinteet

KASVIÖLJYT

Kasviöljyjen hinnat ovat nousseet kevään aikana, johtuen niukasta saatavuudesta matalien varastotasojen vuoksi. Hintaa on tukenut myös auringonkukkaöljyn heikko saatavuus, jonka vuoksi kysyntä on siirtynyt rypsi/rapsiöljyyn.

 

SIPULIT JA VALKOSIPULI

Intiassa sipulien toimituksia ovat viivästyttäneet koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset. Työvoiman saanti viljelyalueilla sekä satamissa on ollut heikkoa. Laivausongelmia esiintyy myös Intian satamissa ja merirahdit ovat nousseet.

Kiinalaisten valkosipulien hinnat ovat nousseet johtuen kohonneista rahdeista ja pitkistä toimitusajoista. Uuden sadon saanto on ollut edellisvuotta pienempi johtuen sateesta ja kylmyydestä kasvujaksolla mikä on nostanut raaka-aineen hintatasoa. Kiinalaisen kuivattujen paprikoiden ja tomaattien hinnat ovat myös lähteneet nousuun uuden sadon kynnyksellä.

 

PIPPURIT JA MAUSTEET JA YRTIT

Vietnamissa on ollut voimakkaita rajoituksia koronatilanteesta johtuen mikä on vaikuttanut toimitusten
viivästyksiin. Viljelijöiden varastot ovat rajalliset. Indonesiassa sato on kuukauden myöhässä ja saanto noin 15 % pienempää. Brasiliassa uutta satoa saadaan Syyskuun aikana. Kiinassa tuotanto on edellisvuotta pienempää. Pippureiden hinnat ovatkin nousseet merkittävästi viime kuukausina. Moninkertaisiksi kohonneet merirahtien hinnat näkyvät myös pippureiden hinnoissa. Maustepippurin varmuusvarastot ovat niukat mikä on pitänyt hintatason korkeana. Uutta satoa saadaan syksyllä. Inkiväärin ja korianterin hinnat ovat myös nousseet saatavuudesta ja merirahdeista johtuen.

Sinappijauheiden hinnat ovat nousseet Kanadassa. Sinapinsiemenen hinta on noussut korkeimmilleen useaan vuoteen kuivuuden vuoksi. Sato on aiempaa pienempi, varmuusvarasto alhaiset ja vienti kasvanut etenkin USA:n. Venäjän ja Ukrainan sadot ovat viivästyneet sateiden vuoksi ja hintataso on myös nousussa.

Monien yrttien hinnat ovat myös nousussa. Turkkilaiset yrtit kuten Oregano on kärsinyt kuivuudesta.
Egyptiläisen Basilikan hintataso on noussut rahtien vuoksi.

Lataa tästä PDF-muodossa >>



Keskustele asiantuntijan kanssa