Raaka-ainekatsaus, helmikuu 2019

Raaka-ainekatsaus, helmikuu 2019

Kesä oli ennätyksellisen kuiva ja kuuma niin Suomessa kuin monessa muussakin Euroopan maassa. Tämä on näkynyt vuodelle 2019 monien maataloustuotteiden hinnannousuina ja rajoitettuna saatavuutena.

Monien raaka-aineiden maailmanmarkkinahintoihin ovat vaikuttaneet USA:n kauppasota ja geopoliittiset jännitteet maailmalla. Brexit ja sen tulevat vaikutukset ovat vielä avoinna.

Euron heikentyminen suhteessa USA:n dollariin on nostanut raaka-aineiden kustannuksia verrattuna edelliseen vuoteen. Energia- ja kuljetuskustannukset ovat myös olleet nousussa.

Vehnä, maissi

Vehnän ja maissin hinnat nousivat voimakkaasti Euroopan raaka-ainepörsseissä kesän kuivuuden ja kuumuuden aiheuttamista satomenetyksistä johtuen. Vehnän vienti Venäjältä on myös ollut ennakoitua vähäisempää. Raaka-aineiden kysyntä on kuitenkin voimakkaassa kasvussa, mikä on johtanut varastojen pienentymiseen. Saatavuuden turvaaminen on ollut tärkeää, koska valmistajat ovat joutuneet allokoimaan tuotteitaan.

Tärkkelysten, maltodekstriinien, dekstroosin, korppu- ja paneerausjauheiden sekä vehnäjauhojen hinnat ovat nousseet.

Peruna, tapioka

Perunasato Euroopassa oli erittäin huono ja hinnat nousivat voimakkaasti uudesta sadosta. Perunatuotteiden osalta on myös esiintynyt allokointia.

Tapiokatärkkelyksen hinta kohosi huippuunsa viime kesänä. Syynä tähän olivat noin 20 % pienempi sato sekä kasvitautien ja hyönteisten aiheuttamat sadon menetykset. Vaikka hintataso on tullut huipustaan hieman alaspäin, on tapiokan hinta edelleen selvästi korkeampi kuin viime vuonna, ja sen kysyntä on kasvanut Euroopan huonon perunasadon myötä. Tapiokan pääsato valmistuu syksyllä.

Sokeri

Sokerituotteiden hinnat ovat laskeneet sokerin maailmanmarkkinahintojen muutoksiin liittyen.

Proteiinit

Kuivuuden aiheuttama rehupula on nostanut maitotuotteiden hintoja EU:ssa. Maitotaloustuotteiden vienti EU:sta Kiinaan on myös lisääntynyt; tämä on seurausta USA:n ja Kiinan välisestä kauppasodasta.

Soijien hintataso on pysynyt vakaana niin USA:ssa kuin Itä-Euroopassa. Pientä vaikutusta on ollut kuljetuskustannusten nousulla. Kiinalaisen soijan hintataso on myös ollut vakaa, joskin myös sen hintaan voi tulevaisuudessa vaikuttaa edellä mainittu kauppasota.

Kananmunatuotteiden hinnat ovat laskeneet Euroopassa.

Lisäaineet

Askorbiinihappoyhdisteiden hinnat ovat laskeneet. Tällä hetkellä hintataso on vakaa eikä hintojen odoteta enää lähitulevaisuudessa laskevan.

Fosfaattien raaka-aineiden hinnat (fosforihappo ja sooda) ovat nousseet viimeisen puolen vuoden aikana. Kysyntä on myös kasvanut yhden ison toimijan vetäydyttyä raaka-ainemarkkinoilta, mikä on osaltaan nostanut hintatasoa.

Kaliumsorbaatin ja natriumbentsoaatin hintatasot ovat noususuuntaiset.

Sakeuttajat

Karrageenin raaka-aineen, kappamerilevän hintataso on ollut nousussa. Ksantaanikumin ja guarkumin hinnat ovat myös hieman nousseet.

Mausteet

Mustapippurin ja valkopippurin hinnat ovat olleet laskussa, mikä on seurausta viime kevään hyvästä sadosta Vietnamissa ja kasvaneista tuotantomääristä etenkin Intiassa ja Brasiliassa. Tuotantomäärät ovat ylittäneet kysynnän ja kevääksi ennustetaan uutta, hyvää satoa.

Maustepippurin hinta nousi ennen uutta satokautta, mutta on nyt vakaampi ja aavistuksen laskusuunnassa. Pienempi viljelyala ja pienet varmuusvarastot aiheuttavat inkiväärin hinnan nousua Kiinassa ja Intiassa. Korianterin hintataso on ollut noususuuntainen niin Itä-Euroopassa kuin Intiassakin. Kanelin hinta on noussut pienempien tuotantomäärien myötä, kun taas kardemumman hinnannousu johtuu lähinnä Intiassa olleista tulvista.

Paprika- ja chilituotteiden hinnat ovat nousussa – etenkin Intiassa ja Kiinassa chilisatojen ennustetaan muodostuvan aiempaa pienemmiksi. Paprikarouheen hinta nousi voimakkaasti loppuvuodesta, sillä kovat sateet aiheuttivat sadon menetyksiä Kiinassa. Sinappijauheiden hinnoissa on myös pientä nousua.

Sipulit ja valkosipuli

Intiassa sipulien tuotantoala ja sato olivat aiempaa niukemmat, mutta edellisen sadon varmuusvarastot olivat hyvät. Tämä on pitänyt hintatason vakaana. Maaliskuussa valmistuvan uuden sadon on kuitenkin ennustettu olevan aiempaa pienempi. USA:n sipulien tuotantomäärät ovat edellisvuotta pienempiä ja kustannukset kasvussa mm. veden säännöstelyn takia. Kiinassa viljelyala on pienentynyt ja ympäristölainsäädäntö nostaa kustannuksia, joten sipulien hintataso on sielläkin noususuuntainen.

Valkosipulien hinnat ovat aiemman hyvän sadon ansiosta laskeneet, mutta tulevan sadon istutukset ovat olleet edellistä pienemmät. Kiinassa tiukentuneet ympäristömääräykset vaikuttavat valkosipulin prosessointiin kohoavina kustannuksina. Allergeenitestaukset lisäävät toimitusketjun kustannuksia.

Yrtit ja kuivatut kasvikset

Viime kesän kuivuus monilla tuotantoalueilla aiheutti nousua useimpien kuivattujen yrttien hintoihin. Kuivattujen porkkanoiden ja tomaatin hinnat ovat myös nousseet.



Keskustele asiantuntijan kanssa