Raaka-ainetiedote joulukuu 2022

Raaka-ainetiedote joulukuu 2022

Hyvä yhteistyökumppani,

Epävarmuus raaka-ainemarkkinoilla on jatkunut koko vuoden. Ukrainan ja Venäjän sotatila aiheuttaa edelleen epävarmuutta monien raaka-aineiden saatavuuteen ja tuotannon tarvitsemiin hyödykkeisiin. Voimakkaasti kohonneet kustannukset, heikkojen satojen aiheuttama huono saatavuus, ja lisääntynyt kysynnän kasvu ovat nostaneet raaka-aineiden hinnat ennätyskorkealle.

Ennätyskuuma kesä

Kulunut kesä oli ennätyksellisen kuuma ja kuiva Keski-Euroopassa, mikä on vaikuttanut vehnän, maissin ja perunan saatavuuteen. Etenkin vahamaissin osalta tilanne on todella huono. Raaka-aineiden kuljetuksia Keski-Euroopan suurilla jokireiteillä ei voitu järjestää muun muassa liian matalan vedenpinnan vuoksi. Monet tärkkelyksiä valmistavat yritykset ovat joutuneet leikkaamaan tuotantoaan jopa 30%. Tuotannon leikkaaminen näkyy voimakkaasti vahamaissipohjaisten tärkkelysten saatavuudessa ja hintatasossa. Samaan aikaan eri tärkkelysten kysyntä on kasvanut voimakkaasti, ja raaka-aineita on ollut saatavilla rajallisesti kuukausittain.

Viljelypinta-alojen pienentyminen

Sokerituotteiden hintoja on nostanut Euroopan pienentyneet viljelypinta-alat, kohonneet kustannukset sekä maailmanmarkkinahinnan nousu. Kananmunatuotteiden hinnoissa näkyvät Euroopan lintuinfluenssatilanne, sekä muun muassa rehun ja energian kohonneet hinnat.

Energian saatavuus ja kustannusten nousu

Energian saatavuus on pienentynyt Euroopassa sanktioiden seurauksena ja hintataso on edelleen korkea, vaikkakin korkeimmasta hintatasosta on tultu hieman alaspäin. Energian osuus tuotantokustannuksista on merkittävä. Huolta ja epävarmuutta aiheuttavat energian riittävyys tulevana talvena. Energiakustannusten (sähkö, maakaasu, öljy) nousu näkyy lähes joka tuoteryhmässä kohonneina hintoina.

Kuljetusten ja pakkausmateriaalien hintojen nousu

Kuljetusten hinnat Euroopassa ovat nousseet merkittävästi viime vuodesta. Tähän on vaikuttanut muun muassa kapasiteetti- ja kuljettajapula, sekä käyttöön otettu EU:n liikkuvuuspaketti. Aasian merirahtien hinnat ovat tulleet alaspäin, mutta ovat edelleen korkeammalla tasolla kuin ennen korona-aikaa. Pakkausmateriaalikustannukset ovat myös nousseet vuoden aikana.

Raaka-ainehinnat ennätyskorkealla

Yleisesti raaka-aineiden hinnat ovat nyt ennätyskorkealla johtuen voimakkaasti kohonneista kustannuksista, heikkojen satojen aiheuttamasta huonosta saatavuudesta, ja lisääntyneestä kysynnän kasvusta. Epävarman hinta- ja saatavuustilanteen vuoksi raaka-aineiden sopimusjaksot ovat myös lyhentyneet. Euro suhteessa USD:n on ollut heikko, ja tämä on näkynyt EU:n ulkopuolelta tulevien raaka-aineiden hinnoissa.

Suurimmat hinnankorotukset ovat seuraavissa tuoteryhmissä:

 • Maissitärkkelykset ja vahamaissi
 • Vehnäpohjaiset raaka-aineet, tärkkelykset ja korppujauheet
 • Perunatärkkelykset ja perunapohjaiset tuotteet
 • Sokerituotteet, dekstroosi ja maltodekstriinit
 • Riisitärkkelykset
 • Kananmunavalmisteet
 • Lesitiinit
 • Sakeuttajista karrageenit, ksantaanikumi ja metyyliselluloosat
 • Hiivauutteet
 • Proteiinivalmisteet mm. maitoproteiinit, soija, lihaproteiinit
 • Tomaattituotteet

 

Kiitämme teitä ymmärryksestä!

Ystävällisin terveisin,
Mikko Salonen
MP-Maustepalvelu OyKeskustele asiantuntijan kanssa